At vælge den rette seng til ens bolig

At vælge den rette seng til ens bolig

Skulle man pege på et enkelt møbel du burde give ekstra opmærksomhed, så er det uden tvivl din seng. At vælge den rette seng til ens bolig, hvor man opholder sig mange af døgnets timer, kan forbedre din livskvalitet markant.

En komfortabel seng der er designet efter dine behov og ønsker, kan have afgørende betydning for din restitution. At vælge den rette seng til ens bolig, kan derfor på samme tid, have afgørende betydning for dit helbred og din livskvalitet.

Derfor bør du nøje overveje dit valg af seng til boligen, for at give dig selv de bedste forudsætninger, for at komme så godt igennem din hverdag som muligt.

Vil du gerne vide mere om hvordan du får valgt den bedste seng, så kan du med fordel læse med videre her på siden, da vi gennemgår nogle af de vigtigste forhold du bør bør være opmærksom på, når du skal have valgt den rette seng.

At vælge den rette seng til ens bolig

Typer af senge

Overordnet set kan du vælge mellem typerne sengeramme, boxmadras, elevationsseng og kontinentalseng. De enkelte typer kommer med hver deres fordele, som vi ser nærmere på i det følgende.

Bemærk at der findes flere andre typer af senge, end dem vi gennemgår i de følgende, såsom sove- og futonsenge. De senge vi gennemgår i det følgende, er dog de mest almindelige typer af senge.

Sengeramme

En seng i sengeramme er den klassiske type af seng, og hvor sengens madras ligger i en ramme. Det kan være en ramme af eksempelvis træ eller metal, men også mange andre former for materialer.

Fordelene ved en sengeramme er den gode robusthed, og at den ofte er billigere end de andre typer af senge. Der er dog også ulemper ved en sengeramme, der blandt andet hænger sammen med de få madraslag, og den ofte lave sidde- og liggehøjde.

Fordele:

 • Robust
 • Billig

Ulemper:

 • Få madraslag
 • Lav sidde- og liggehøjde

Boxmadras

En boxmadras er uden tvivl blevet en moderne klassiske, der består af en fjedermadras og en topmadras, samt ben/meder som sengen kan stå på. Hvad angår fordele og ulemper, så ligner en boxmadras meget en sengeramme.

Således er også en boxmadras en robust og relativt billig seng, men kommer også med ulemper som få madraslag og en relativt lav sidde- og liggehøjde. En boxmadras vil dog ofte have en bedre komfort, sammenlignet med en sengeramme.

Fordele:

 • Robust
 • Billig

Ulemper:

 • Få madraslag
 • Lav sidde- og liggehøjde

Kontinentalseng

Ønsker du den optimale komfort skal du vælge en kontinentalseng, hvor du får flere madraslag og en højere sidde- og liggehøjde, sammenlignet med både en sengeramme og en boxmadras.

Døjer du med mindre skader og skavanker er en kontinentalseng også det bedste valg, da kontinentalsenge er de mest skånsomme sengetyper, når de sammenlignes med sengerammer og boxmadrasser.

Grundet de flere madraslag og designet der gør, at kontinentalsenge giver bedre komfort, betyder samtidig at kontinentalsenge, ofte vil være dyrere i prisen end sengerammer og boxmadrasser.

Fordele:

 • Optimal komfort
 • Flere madraslag
 • Højere sidde- og liggehøjde

Ulemper:

 • Højere pris

Elevationsseng

Med en elevationsseng bliver det muligt at indstille sengen, ved at justere på hoved- og ben enderne. Behovet eller ønsket for at kunne justere på din seng, kan både komme af ønsket om muligheden for, at kunne sidde i din seng med ryglæn, men særligt hvis du har behov grundet skader og sygdom.

Det kan eksempelvis være for at forbedre hoste, har ergonomiske og fysiologiske skader og skavanker, eller hvis du har meget vand i benene. En elevationsseng er altså velegnet i de tilfælde, hvor der er særlige ønsker eller behov til justering af sengen.

Fordele:

 • Robust
 • Justerbar

Ulemper:

 • Få madraslag
 • Højere pris

Sådan vælger du den bedste seng

For at vælge den bedste seng til ens bolig, er der nogle særlige forhold du bør være opmærksom på, inden du køber din nye seng. Blandt de vigtigste er sengens længde og bredde, der gerne skal passe til antallet og størrelsen på de personer der skal sove i sengen.

Dertil er der spørgsmålet om affjedring, der ikke mindst afhænger af din vægt, samt muligheden og fordelen ved en seng med komfortzoner. Vi ser nærmere på disse forhold i det følgende.

Længde og bredde

Størrelsen på din seng vil ikke mindst være afgørende, i forhold til hvor mange personer der skal bruge sengen. Ved en person bør din seng som minimum have en bredde på 90 cm, mens sengen for to voksne, som minimum bør have en bredde på 180 cm.

Skal du som en enkelt voksen dele sengen med dit barn, skal din seng som minimum have en bredde på 140 cm. Er i to voksne og et barn, bør jeres seng som minimum have en bredde på over 200 cm.

Hvad angår længden på sengen vil dette kun være et spørgsmål, hvis en eller flere af dem der sover i sengen, har en højde på over 190 cm. Her bør sengens længde som minimum være på 200 cm. En god tommelfingerregel er, at sengen skal være ca. 10 cm. længere, end den længste person der sover i sengen.

Vægt

Din vægt kan være afgørende for hvilken fjedertype du bør vælge din seng med, da en større vægt vil kræve multipocketfjedre med fast fasthed, og en lavere vægt kan bruge pocketfjedre med medium og fast fasthed.

Er du i tvivl om hvilken fjerdertype du bør vælge i din seng, kan du med fordel forhøre dig hos din sengeforhandler. Her vil du kunne få den helt rigtige vejledning du skal bruge, for at kunne vælge den helt rigtige fjedertype og seng.

Da din seng er meget afgørende for dit helbred og generelle livskvalitet, er det vigtigt at du er ærlig overfor dig selv, og ikke snyder med vægten. Snyder du med vægten, vil det kun have negative konsekvenser for dig selv i sidste ende.

Komfortzoner

For ekstra komfort i din seng kan du vælge en seng, der kommer med en madras med komfortzoner. En seng og madras der kommer med komfortzoner, er udstyret med en affjedring, der kan understøtte særlige områder på kroppen, og derigennem give ekstra komfort, på de steder hvor der er allermest brug for den.

Det kan være særligt fordelagtigt hvis du eksempelvis lider af dårlig ryg, eller andre former for skader og skavanker. En seng og madras med komfortzoner kan dog være gavnlig for alle, uanset om du har skader, skavanker eller er helt rask og frisk.

At vælge den rette seng til ens bolig

Valget af topmadras er vigtig

Har du brug for en topmadras der tilpasser og former sig efter din krop, og som samtidig er trykaflastende og understøttende, så er en topmadras i memory det oplagte valg. Med en topmadras i Memory får du samtidig en topmadras, der er særligt effektiv til at holde på varmen.

Har du brug for et mere afkølende og ventilerende materiale, så skal du vælge en topmadras i latex. Med en topmadras i latex får du en mere åndbar topmadras, der samtidig er mere allergivenligt.

Find den bedste seng her

For at gøre dit valg af seng nemmere har vi udvalgt en række forhandlere og senge, som du med fordel kan undersøge nærmere. Her bør der være lidt for enhver smag, og der vil derfor med sikkerhed også være noget for dig.